מלכת היופי של ירושלים

ההתמכרות החדשה / ישנה של דיירי גן בעיר

"הרבה זמן לא שודרה בישראל סדרה עסיסית וישירה כמו 'מלכת היופי של ירושלים', ומעניין לראות איך הצופים הישראלים יגיבו למוצר טלוויזיוני שנראה כאילו שלפו אותו הישר משנת 2004. מי שיעז ויצפה יגלה עיצוב עשיר, משחק טוב (לפרקים) ובעיקר סיפור שקשה להתיק ממנו את המבט.

ביקורת משנת 2021 על סדרת טלויזיה על פי ספרה של שרית ישי-לוי

הרמנו את הכפפה, ופינינו את משבצת הסרט של יום שני אחר הצהריים לטובת הקרנת הסדרה המדוברת. די מהר הסתבר שהקרנה של פרק אחד בשבוע זה ממש לא מספיק,  ולאחר מספר נסיונות של הקרנת 2 פרקים ברצף הסתבר שגם זה לא מספיק ועברנו להקרנה של 3 פרקים ברצף! לא, בלי הפסקה באמצע.

מלכת היופי של ירושלים – הספר והסדרה

ספרה של שרית ישי לוי, מלכת היופי של ירושלים, מגולל את קורות משפחת ארמוזה, משפחה ספרדית מכובדת המתגוררת בירושלים של תחילת המאה העשרים. הספר, אשר מלווה את בני משפחת ארמוזה לאורך ארבעה דורות, מראשית המאה העשרים ועד סופה, זכה לביקורות נלהבות וכן לאהבת הקהל, הוא הפך לרב מכר ונרכש על ידי למעלה מ 300,000 קוראים.
עלילת הספר מסופרת על ידי גבריאלה, בת הדור הרביעי למשפחת ארמוזה, אשר מגלה את האמת הנסתרת על קורות בני ובנות המשפחה ועל הדרמות והכאבים שהפעילו אותם מפיהן של סבתה רוזה ודודותיה, לאחר מות אמה.
לצד התיעוד התקופתי המתאר את החיים בירושלים בימי המנדט הבריטי ואת היחסים המורכבים בין בני העדות השונות לאורך הדורות, מצטיין הספר בהשקפה ייחודית על מקומה של האהבה, על אופייה, ועל החיים בלעדיה ואיתה.הסדרה מצליחה לשחזר את החיים בירושלים בתקופת המנדט ולייצר תפאורה ואווירה מרשימות.
רוב המבקרים מסכימים על כך שניכרת בסדרה ההשקעה הכספית בתפאורה ובתלבושות שיאפשרו שחזור אמין של התקופה.
באופן טבעי, המעבר מספר לסדרה מחייב שינויים והתאמות אשר לגביהם דעותיהם של המבקרים חלוקות.
הסדרה מעבירה את עלילות משפחת ארמוזה באופן ישיר ולא מפיה של גבריאלה, נכדתה של רוזה.
כמו כן, עלילת הסדרה מתרחשת בשני קווים, קו אחד מתחיל בשנות העשרים של המאה הקודמת, וקו שני מתחיל בשלהי שנות השלושים שלה.
עבור חלק מהצופים החלוקה לשני קווי עלילה מבלבלת, בעוד שהבחירה שלא לספר את העלילה מפיה של גבריאלה גורמת לסיפור לאבד מעט מהעומק הרגשי שלו. יחד עם זאת, הסדרה מצליחה לייצר מספיק רגעי דרמה שיאפשרו לצופה להזדהות רגשית, להתרגש, לבכות, להתעודד, להתאכזב ולשמוח.

יתרונות הצפייה המשותפת

שאלנו כמה מהדיירים הצופים בסדרה באופן קבוע מה הם היתרונות של צפייה משותפת בסדרת טלוויזיה?
הרי באותה מידה בה אדם צופה בסדרה ביחד עם אנשים נוספים, כך הוא יכול ליהנות ממנה בחדרו מול מסך הטלוויזיה האישי שלו, לעצור את ההקרנה בכל עת ולצפות בכל מועד שיהיה לו נוח.

לצפייה המשותפת יש מספר יתרונות:

  • מפגש חברתי – האדם הוא יצור חברתי, השהות בחברתם של אנשים נוספים מעוררת ומחייה אותנו, אנחנו זקוקים לשיקופים ופידבקים מאחרים ואנו זקוקים לשתף בני אנוש סביבנו במחשבותינו ובתחושותינו, להחליף רשמים, רגשות וחוויות.
  • פעילות – בעידן בו אדם יכול להישאר בין כותלי ביתו 24 שעות ביממה, חשוב מאוד להקפיד לצאת לפעילויות. נושא זה חשוב עוד יותר עבור בני הגיל השלישי , אשר אינם צריכים לקום בכל בוקר ולצאת לעבודה ואשר המעגלים החברתיים שלהם הולכים ומצטמצמים. כדי להמשיך לחיות חיים בריאים, מלאים ושמחים, חשוב להמשיך להיות פעיל, לצאת מהבית לפעילויות תרבות ופנאי, ללמוד ולהתפתח.
  • הנאה והעשרה – הצפייה המשותפת בסדרה במועד קבוע הופכת את החוויה למשהו מיוחד, מעבר לעוד סדרה שאדם רואה בטלוויזיה בחדרו. קצת כמו לצאת לסרט, חוויה תרבותית מהנה ומעשירה שמוסיפה צבע ועניין לחיים.

היענות לבקשות ולצרכים של הדיירים

צוות גן בעיר  עושה ככל יכולתו על מנת לספק לדיירים שפע של פעילויות מרתקות ומהנות. הצפייה המשותפת בסדרה מלכת היופי של ירושלים היא דוגמה לפעילות משותפת המסבה הנאה ועניין לדיירים.
זוהי דוגמה נהדרת לאפשרויות שיש לצוות קשוב ובעל רצון טוב לפעול לרווחת הדיירים, גם בלי צורך להשקיע משאבים כספיים וטכנולוגים רבים, ובעיקר בזכות  היכולת והנכונות להקשיב ולהיענות לבקשות.

וסיפרו לנו הדיירים.....

יפה – יפה מספרת שבדרך כלל אינה נוהגת לצפות בסדרות בדירתה. היא קראה את הספר מלכת היופי של ירושלים ונהנתה ממנו מאוד, לכן כשהסדרה מלכת היופי של ירושלים הפכה זמינה לצפייה, ביקשה שיאפשרו לה ולדיירים נוספים בגן בעיר לצפות בה יחד.

 בקשתה נענתה והיא נהנית מאוד מן הצפייה המשותפת בסדרה.. יפה מספרת שחבורת הצופים הקבועים מונה כעשרים איש, וכי הם מאוד נהנים. עבור יפה וצופים נוספים שחיו בישראל בשנות העשרים והשלושים של המאה הקודמת, הצפייה בסדרה מחזירה אותם לימים עברו ומספקת, בנוסף לחוויה התרבותית,  גם חוויה נוסטלגית. לדברי יפה, שחיתה בתל אביב בתקופת המנדט, הסדרה משחזרת את התקופה בצורה מהימנה, ומחזירה את הצופים לימים עברו, גם את מי שלא חיו בארץ באותן שנים.

טובה – להבדיל מיפה, טובה עדיין לא קראה את הספר , אולם עובדה זו לא פגמה ביכולתה ליהנות מהסדרה, ולהיפך – עוררה בה רצון לקרוא את הספר, לאחר שהצפייה בסדרה תסתיים. טובה מספרת שהסדרה עשויה מאוד טוב, היא מציינת את כישורי המשחק של שתיים מהדמויות הראשיות שאנו מכירים דווקא מתחום הקומדיה, המגלמות את דמויותיהן של מרקדה ורוזה. טובה מציינת שהיא לא רואה הבדל גדול בין צפייה משותפת בסדרה ובין צפייה בסדרה לבד בדירה. יחד עם זאת, היא מציינת שההקרנה המשותפת מאפשרת מפגש, גם אם הוא קצר, עם דיירים נוספים לפני ואחרי ההקרנה, קצת כמו החוויה של לצאת לקולנוע. גם איכות הצפייה גבוהה יותר, אבל בעיקר מדובר בהרגשה שאנחנו צופים יחד במשהו שכולנו נהנים ממנו. עבור טובה, שהגיעה לישראל ב 1961, הסדרה אינה מהווה חוויה נוסטלגית, אך מאפשרת לה להבין ולהכיר את חוויית החיים בירושלים בראשית עד אמצע המאה העשרים. טובה מספרת שהיא נהנית ללמוד ולהכיר  את ירושלים של אז, את ההבדלים בין פשוטי העם ובין המשפחות האמידות, את הדעות הקדומות של כל עדה על בני עדות אחרות, המתח בין האשכנזים והספרדים, המאבק בין התושבים היהודים ובין נציגי השלטון הבריטי, המחתרות והיחסים עם ערביי ישראל.

גדעון – גם גדעון מספר שהצפייה המשותפת זה כמו לצאת לאולם קולנוע,:הסביבה, החברותא, רואים בני אדם יושבים עם חברים, שומרים מקומות אחד לשני, משוחחים על הפרקים אחר כך…

הסדרה מעניינת אותי, מוסיף גדעון, כי זו ההסטוריה של מדינת ישראל, למרות שהסיפור מדומיין. הדבר היחיד שלא מצא חן בעיני זו שיטת ההפרדה בין הסיפורים בשנים השונות, אבל התרגלתי לזה.

השחקנים ב”מלכת היופי של ירושלים” כמעט רוקדים זה עם זה כשהם משחקים: ראשים מוטים קדימה ואחורה, ידיים נשלחות לאוויר, רגליים רוקעות ברצפה באופן מחזמרי, וודווילי כמעט. המוזיקה, בתורה, דרמטית ביותר. זוויות הצילום דרמטיות גם הן, ומהדהדות את העשייה הטכנית בדרמות טורקיות כמו “הכלה מאיסטנבול” או “חלומות בהקיץ”. גם הקצב של “מלכת היופי” הוא קצב מלודרמטי – העלילה בה מתפרשת בקצב יציב אך איטי, וכל פרק מביא עמו גילוי חדש, מסעיר או מסעיר פחות, על הדמויות ועל מה שאירע להן בין ציר זמן אחד למשנהו.

כל זה לא מפתיע, או לכל הפחות נראה מכוון לגמרי, כי “מלכת היופי של ירושלים” מתפארת במלודרמטיותה, מתענגת על כמה היא לא מהכאן והעכשיו אלא מפעם. מאיזה מקום מדומיין ומועצם בו כל החשקים – אסורים, כל האהבות – סודיות, כל השנאות – אינסופיות וכל המבטים – מזרי אימה.

“מלכת היופי של ירושלים” מחויבת קודם כל לסיפור הטוב, והיא מספרת אותו בצורה עשירה ומכובדת (כמו משפחת ארמוזה, כן?) אנחנו התמכרנו, מודים הצופים ללא בושה וממתינים כבר לתחילת העונה השניה.