היונים של ששון - סיפור על אהבה, פשטות וחכמת חיים

בימים של סערה ומלחמה, כשהשמיים מעל ישראל רועמים מקולות אזעקה ומטוסי קרב, ישנה פינה קטנה ושלווה ברמת גן שבה הזמן כאילו עוצר מלכת. בכיכר אורדע, על ספסל עץ פשוט, יושב כמעט מדי יום אדם מיוחד שמזכיר לנו שגם ברגעים הקשים ביותר, יש מקום לרכות, לאמון ולתקווה.

ששון סלומון, בן 94, יצר לעצמו עולם קטן ומופלא – ממלכה של יונים, שבה האכלה פשוטה הופכת למופע ראווה של אהבה טהורה בין אדם לציפור.

העוברים ושבים בכיכר אורדע עוצרים לרגע, מוקסמים מהמחזה הנדיר שנגלה לעיניהם: ששון יושב בשלווה וסביבו מחול של כנפיים אפורות. היונים, שבדרך כלל חששניות מבני אדם, מתקרבות אליו באמון מלא. הן נוחתות בעדינות על כתפיו, מטפסות על ברכיו ובתעוזה שובת לב אף לוקחות מזון היישר משפתיו. אימהות עם עגלות עוצרות להראות לילדיהן את הקסם, קשישים מחייכים בהשתאות ואפילו עוברי אורח ממהרים, מאטים את צעדיהם, שואבים רגע של נחת מהרמוניה נדירה זו בין אדם לטבע.

זו אינה סתם האכלת יונים – זהו ריקוד עדין של אמון הדדי בין אדם לציפור.

“הן לא באות אליי בגלל הפנים היפות שלי,” אומר סלומון בחיוך ערמומי, “צריכה להיות סיבה שיונה מגיעה אליך.” הסיבה, במקרה שלו, היא נתינה שמתבטאת בפירורי לחם, ביסקוויטים ואפילו במבה ישנה שהוא מביא במיוחד עבורן.

לפני מספר שנים, כשעבר לגן בעיר – דיור מוגן במרכז רמת גן, מצא את עצמו סלומון חוזר אל הכיכר המוכרת – מקום שליווה אותו עוד מימי שירותו הצבאי. “כשהייתי חייל, ההסעה שלי תמיד עברה באזור של הכיכר,” הוא משחזר. היום, אחרי קריירה ארוכה כאיש קבע ועבודה במכון התקנים עד גיל 85, הוא מוצא נחמה ושמחה בחברת היונים ההומות.

יש משהו כמעט קסום באופן שבו סלומון מתקשר עם היונים. הוא מבחין באופיין השונה – יש את האמיצות שקופצות ומזנקות ישר לכל מקום בו הוא מניח את האוכל, ויש את הביישניות יותר, שהוא מעודד בעדינות שתהנינה גם הן ממרכולתו. “מה שאני אוהב,” הוא מספר, “זה להניח חתיכת ביסקוויט על השפתיים שלי. הן מגיעות עד אליי, עולות על הרגליים, על הברכיים, על הכתפיים ולוקחות את האוכל מהפה בלי חצי נקירה.”

בתקופה הנוכחית, כשישראל נמצאת במלחמה, יש משהו מנחם במפגש היומי הזה. למרות שששון עצמו אומר שאין קשר בין המצב לבין היונים שלו, קשה שלא לראות את הסמליות. כשדווח על מות נסראללה בדיוק בזמן שהיה עוסק בלהאכיל את היונים, תגובתו הייתה פילוסופית: “תראו איך נתנו לו לסבול ולראות את כל מערך המפקדים שלו מתים… אבל אף אחד לא יכול לעצור את הטבע.”

אולי זו בדיוק החכמה שמביא אתו הגיל המבוגר – היכולת לראות את החיים מפרספקטיבה של מי שיושב יום יום לצד הטבע ומבחין בו. כשסלומון מדבר על היונים, אין אצלו הבחנה בין לבנות לאפורות או חומות. “אין לי יונים קבועות,” הוא מדגיש, “מי שבא, בא, ברוך הבא.”

כיכר רמב”ם (או כפי שקוראים לה תושבי העיר – כיכר אורדע) הפכה למוקד משיכה לעוברים ושבים, במיוחד לילדים. סלומון נהנה ללמד  את כולם ובפרט את הילדים שעוברים איך להאכיל את היונים, כך מעביר הלאה את אהבתו לציפורים הללו. “אנשים הולכים למוזיאון לראות תמונות שלא זזות,” הוא אומר, “אני נהנה לראות אותן בפעולה לידי.”

בעולם שלעיתים נראה מסוכסך ומסובך, יש משהו מנחם בפשטות של המפגש הזה בין אדם ליונים. אולי זו תזכורת שלפעמים השלום מתחיל בדברים הקטנים ביותר – בפירור לחם, במחווה של נתינה ובאמון שנבנה לאט לאט, יום אחר יום, בכיכר אורדע הקטנה ברמת גן.